In een traditioneel productieproces is knippen veelal de eerste bewerking aan het plaatmateriaal.
Afhankelijk van wat men nodig heeft dient men te werken aan de hand van een knipplan. Dit om de plaat zo optimaal mogelijk te benutten. Vanaf de slagschaar, gaat het naar de volgende stap in het proces. Dat kan zijn; een vervorming, gaten in de plaat of een wijziging aan het contour.
Hoewel er afval ontstaat, is knippen een niet-verspanende bewerking, omdat er geen spanen bij ontstaan. Met plaatscharen mag men nooit dikker of ander plaatmateriaal knippen dan waarvoor de machine ontworpen is.
Plaatmateriaal kan op diverse manieren worden geknipt: d.m.v. hand-, tafelschaar (voor dun materiaal), elektrisch aangedreven slagschaar of zware mechanisch aangedreven slagschaar (dikker dan 2,0 mm materiaal).
Er bestaan twee typen knipschaar:
Oscillerende scharen, het zij volledig elektrisch of hydraulisch.
Bij deze scharen zit het boven mes vast aan een frame.
Dit frame scharniert om een draaipunt. Deze draaipunten zitten links en rechts in het machine frame. Deze draaiende beweging / ook wel slag genoemd, is mogelijk daar bv de slag van 2 hydraulische cilinders. Deze zitten dan links en rechts in het machine frame, en boven het boven mes. Het onder mes, zit vast in het frame van de machine. Het ondermes beweegt niet.
Guillotine scharen, het zij volledig elektrisch of hydraulisch.
Bij deze scharen zit het boven mes ook in een frame. Dit frame kan alleen omhoog en omlaag bewegen.
Dus net zoals bij een Franse Guillotine. De op en neerr gaande slag gaat bijvoorbeeld m.b.v. hydraulische cilinders.
Het onder mes, zit vast in het frame van de machine. Het ondermes beweegt niet.
De vraag komt wel eens of één van deze twee beter is dan de ander. Die vraag is eigenlijk niet te beantwoorden.
Echter bij een Guillotine schaar kun je de kniphoek veranderen. Dat ziet men wel eens als een voordeel.
Slagscharen zijn er in allerlei kniplengtes te koop. Ook de range van plaatdiktes die zij knippen loopt nogal uiteen. 25 mm plaatdikte is geen uitzondering om te knippen.
CNC Besturing van de machine:
Tegenwoordig hebben de scharen een uitgebreide CNC besturing. Bij ingave van de te knippen lengte, materiaalsoort en diens dikte stelt de machine zich volledig zelf in.
Vaak is het mogelijk zelfs in te geven hoe lang de gewenste kniplengte moet zijn.
Stel de machine heeft een kniplengte van 6 mtr, en je hoeft maar 1 mtr te knippen, dan zou het zonde zijn een volledige slag te moeten maken. Moderne CNC gestuurde slagscharen, passen dan de slag hierop aan.
Veiligheid van de machine:
Daar veiligheid natuurlijk steeds belangrijker wordt; zie je bij de slagschaar hierin ook een verandering. Lange tijd was de achterzijde al niet meer toegankelijk, als de machine actief is.
Nu is vaak de voorzijde ook al voorzien van een "licht scherm". Dit natuurlijk voor de vinger veiligheid.
Het activeren van de knipslag geschiedt eigenlijk altijd nog m.b.v. een voetpedaal.
Scharen worden nog steeds verkocht, het zij wel veel minder. De komst van de ponsnibbel,-en lasermachine en hun mogelijkheden tot nesten van een plaat, geven de slagschaar minder kans.
De slagschaar werd lange tijd gezien als onmisbaar in de industriële plaatbewerking. Daar waar de laser zijn intrede heeft gedaan, is de slagschaar min of meer overbodig geworden.
Gaan we kijken naar de groep "Dak en Wand beplating", dan zie je juist een tegenovergestelde. Daar zie je vaak bij elke 2 buigmachines een slagschaar staan. Vaak zijn dit weer scharen voor het dunnen plaatbereik. Dat zijn meestal slagscharen die plaatdiktes aankunnen tot 3 á 4 mm.
Dat de slagschaar een CNC gestuurde achter aanslag heeft is vaak wel bekend. Dat bij de meeste uitgebreidere machines een CNC gestuurde vooraanslag leverbaar is, niet. Toch kan dit en dt is vooral handig als het nodig is om van grootte platen een klein randje af teknippen.
Bij de slagschaar is automatisering ook mogelijk. Er zijn systemen dit volledig autonoom kunnen werken. Natuurlijk op basis van een programma. Dit soort systemen zijn een zeldzaamheid, en is per definitie altijd maatwerk.
Amsterdamsestraatweg 33
1411 AW Naarden
Nederland
+31 35 539 90 90
info@hptooling.nl
+31 35 539 90 99
Amsterdamsestraatweg 33
1411 AW Naarden
Nederland
+31 35 539 90 90
info@hptooling.nl
+31 35 539 90 99